Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ


ΥΛΙΚΑ



1 ΛΑΧΑΝΟ ΜΕΓΑΛΟ

250gr ΚΙΜΑ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΡΥΖΙ

1/2 ΚΟΥΠΑ ΛΑΔΙ

ΜΑΙΝΤΑΝΟ

1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ

ΑΛΑΤΙ

ΠΙΠΕΡΙ

ΡΙΓΑΝΗ


ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ  

4 ΑΥΓΑ

ΧΥΜΟ ΑΠΟ 2 ΛΕΜΟΝΙΑ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ




Το λάχανο πρέπει να είναι ίσιο και όχι σγουρό για να τυλίγεται εύκολα. Μ ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι και αφαιρούμε προσεχτικά ένα-;ένα τα φύλλα να μην σπάσουν. Τα πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει και ζεματάμε τα φύλλα μας βάζοντας τα 3-4 μαζί κάθε φορά. Σένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ρύζι, τον κιμά, το κρεμμύδι, το λάδι, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη. Τα πλάθουμε πολύ καλά να γίνουν όλα μια μάζα. Παίρνουμε ένα φύλλο και μ ένα κουτάλι βάζουμε λίγη γέμιση. Τυλίγουμε και τις άκρες τις κλείνουμε προς τα κάτω. με αυτό το τρόπο τυλίγουμε και τα υπόλοιπα. Κρατάμε λίγα σκέτα φύλλα. Σε μια  κατσαρόλα καλύπτουμε τον πάτο με λάδι και τον σκεπάζουμε με τα σκέτα φύλλα. Τα αλατίζουμε και τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο και καλύπτουμε χωρίς να αφήσουμε κενά. Αν χρειαστεί κάνουμε και δεύτερη σειρά από πάνω. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα σκεπάζοντας τους ντολμάδες μας. Ρίχνουμε πάνω στα φύλλα αλάτι και λάδι. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου ελέγχοντας μην πιει τελείως το νερό. Όταν βράσουν αφαιρούμε το πιάτο και το αφήνουμε στην φωτιά. Σ ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια καλά να αφρατέψουν, προσθέτουμε τους κρόκους τα χτυπάμε όλα μαζί και τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα να πάει παντού. Το αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί και έπειτα κατεβάζουμε από την φωτιά.
Καλή επιτυχία!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου